• banner web 02

Český tým se v Račicích pokusí navázat na rekordní šampionát

thumb Zari medailiste MEJSoutěže mistrovství Evropy juniorů a závodníků do 23 let v rychlostní kanoistice hostí od 11. do 14. července 2019 Labe aréna Račice. Zatím jsou přihlášeny tři desítky zemí, na šampionát by mělo přijez kolem osmi se účastníků. Český tým bude doma navazovat na loňský úspěšný šampionát v italském Auronzu, kde získal rekordních osm juniorských medailí a jednu v kategorii do 23 let.

„Po roční pauze máme čest v Račicích znovu pořádat velkou mezinárodní kanoistickou akci, přípravy běží naplno. Pro mladé sportovce je šampionát v domácím prostředí neopakovatelnou výzvou a skvělou příležitostí poměřit se s evropskou konkurencí s velkou podporou rodiny a kamarádů na tribunách. Máme mnoho nadějných závodníků a nástupců současné úspěšné generace, a tak věříme, že je dorazí podpořit spousta fanoušků,“ řekl Jan Boháč, předseda Českého svazu kanoistů.

Šampionát otevře slavnostní zahájení ve středu 10. července od 19:00. Ve čtvrtek a v pátek jsou na programu rozjížďky na kilometru, pětistovce i dvoustovce a také některá semifinále. O medaile se na kilometru pojede v sobotu dopoledne, finále na tratích 500 a 200 metrů proběhnou v neděli.

Čeští závodníci zařazení do širšího reprezentačního výběru juniorů za sebou mají výkonnostní testy a několik soustředění na sněhu i na vodě. Nominace na evropský šampionát proběhne na základě nominačních závodů 7. až 9. června v Račicích. „Loňský rok byl pro náš tým v juniorské kategorii mimořádně úspěšný a řada evropských i světových medailistů by se měla představit i letos před domácím publikem,“ uvedl reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Medaile z mistrovství Evropy juniorů a závodníků do 23 let má ve své sbírce i několik úspěšných rychlostních kanoistů současné generace. „Já na tyhle šampionáty vzpomínám fakt rád, vyhrával jsem a dodávalo mi to zdravé sebevědomí. Je škoda, že už jsem tak starý. Budu mladým závodníkům závidět, že mohou startovat při téhle příležitosti doma a já tuhle šanci neměl,“ řekl nejlepší český kanoista Martin Fuksa. „Ale přijedu se podívat. Fandím kanoistice a byl bych sám proti sobě, kdybych aspoň na jeden finálový den nedorazil.“

Labe aréna Račice hostila v posledních letech závody Světového poháru, mistrovství Evropy i světa v rychlostní kanoistice. Také při příležitosti evropského šampionátu kategorií juniorů a do 23 let se organizátoři budou potřebovat opřít o pomoc dobrovolníků, pro které budou zajištěny strava, ubytování a oficiální oblečení šampionátu. „Nábor se již rozběhl, potřebujeme osmdesát až devadesát dobrovolníků. V minulých letech byla v Račicích u vody výborná parta a doufám, že i letos najdeme dost nadšenců, kteří budou chtít získat zkušenosti s organizací velké sportovní akce a poznat nové lidi,“ řekl koordinátor dobrovolníků Jan Plachý. Více o náboru dobrovolníků se dozvíte ZDE nebo ve Facebookové skupině.